Vad står MP3 för?

Termen MP3 är säkert inte en ny term för dig. De flesta av er måste ha hört talas om en MP3-spelare, och jag är säker på att du vet att det är ett ljudformat eller ljudfil förlängning. MP3-spår är säkert hört på en daglig basis, på datorer, i bilar, på bärbara MP3-spelare och dessa dagar på mobiltelefoner också. Funktioner som oklanderlig ljudkvalitet och stor minneskapacitet lockar oss till denna fantastiska format. Men knappast någon talar när frågade sin fulla form.

MP3 står för “MPEG-1 Audio Layer 3”. Men vad gör MPEG står för? MPEG står för Moving Picture Experts Group, som bildades av ISO 1988 för att fastställa normer för komprimering och överföring av ljud-och videofiler. Den 1 i MPEG-1 Audio Layer 3 innebär att det var den första komprimeringsstandard formulerades av gruppen. Detta följdes av MPEG-2-standarden, som uppgraderade vanligaste formatet för digital videoöverföring. Som ljudfiler har en mycket enklare kodning är MPEG-1 precis rätt standard för att uppnå optimal ljudkvalitet. Den 3 i MPEG-1 Layer 3 står för användning av tredje audio codec som formulerades i MPEG-1-standarden. Layer 1 codec var känd som MP1 och användes mest på digitaliserade kompakta kassetter på 384 kbit / s.. Skiktet 2 codec är fortfarande i bruk, och dessa dagar har införts som standard för ljud sändningar.

MP3 – Meningen
Vi vet vad MP3 står för, men hur dess innebörd? MP3 betecknar ett digitalt format ljudkodning. Det är en vanlig och den mest föredragna ljudformat för lagring och överföring av ljudfiler. Det är också en de facto-standard för ljudkomprimering för uppspelning på digitala ljudspelare. MP3 använder en förstörande komprimering algoritm för att kraftigt minska antalet databyte som krävs för att koda ljudspår och fortfarande låter som en exakt reproduktion av den okomprimerade ljudspår. En MP3-fil som produceras genom att koda en 128 Kbps ljudspår kommer att handla om 1/11th storleken på ett original-CD ljudspår som var den analoga representationen av den ursprungliga ljudkällan. En MP3-fil kan också kodas vid frekvenser på högre eller lägre bithastigheter, där den kvalitet kan ändras.

Hur fungerar MP3
Som nämnts tidigare är MP3 en digital audio codec. Detta betyder, tillhandahåller den en metod för att komprimera och dekomprimera ljudfiler. I en vanlig ljud-CD, spår upptar cirka 10 MB data per minut uppspelning. När en låt rippade eller omvandlas från en CD-skiva i en dator till en MP3-spår, då en minut av musik kan reduceras till mindre än 1 megabyte – en elfte av den ursprungliga filstorleken.

Den komprimeringsalgoritm fungerar genom att kompromissa noggrannhet vissa delar av ljudspår som ses som bortom det mänskliga hörselsystemet upplösningen dvs ljudbearbetning förmåga flesta människor, som är känd som perceptuell kodning. En psykoakustisk modell används i denna algoritm, vilket minskar eller förkastar precision ljudet komponenter som är mindre hörbar för det mänskliga örat, och kodar återstoden av spårinformation på ett effektivt sätt. Därför är MP3 codec en förstörande format komprimering. Det vill säga vissa frekvenser försvinner för evigt i kodningsprocessen, och även efter omställning filen till dess ursprungliga format, de kan inte återställas. Denna teknik är begreppsmässigt liknar de algoritmer som används i bilden komprimering JPEG.

Trots att ha en förstörande egenskap, kan MP3-ljudformat ger ljud som ligger nära cd-kvalitet. Det finns en möjlighet att justera ljudfrekvenser i MP3. Precis som vi kan spara digitala bilder i olika upplösningar för att spara minnesutrymme eller att höja kvaliteten, kan vi justera frekvensen eller “bithastighet” av en MP3. Den bithastighet är den genomsnittliga mängden data bitar per sekund av musik spelas. Den bestämmer ljudkvaliteten eller upplösning en MP3. Högre bithastighet, närmare ljudkvaliteten på MP3-filen till den ursprungliga ljudfilen och större är filstorleken.

Historia
MP3-formatet utvecklades av ett tyskt företag som heter Fraunhofer-Gesellshaft i slutet av 1980. Detta företag har också patentet till MP3 teknik som beviljades dem 1989. År 1987 Fraunhofer Institut Integrierte Schaltungen forskningscentrum, ett dotterbolag till Fraunhofer-Gesellshaft inledde en ny forskning på hög kvalitet, låg bithastighet ljudkodning med ett projekt som heter EUREKA EU147. Huvudansvarig för utvecklingen av MP3 var Karlheinz Brandenburg som allmänt betraktas som “fader MP3”. Han var en matematiker och även specialiserad på elektronik. Han började forska på ljudkompressionsstandarder tekniker från 1977. Det fanns flera hinder i samband med utvecklingen av en MP3-spelare. År 1991, under modifiering test, vägrade kodningen bara för att arbeta! Men lyckligtvis två dagar före sista inlämning av den modifierade första versionen av MP3 codec, identifierade de en kompileringsfel och löst felet. År 1993 var den första MPEG-1 standarden publiceras, följt av den uppdaterade MPEG-2-standarden som utvecklats och publicerades året därpå. Efter denna punkt, fanns det ingen ser tillbaka. MP3-format har en monopolställning i ljudet marknaden till datum och de senaste MP3-spelare lastade med förbättrad programvara har bara förbättrat ljudupplevelse.

Så sammanfattar detta exakt upp allt om MP3. Många format kom och gick under, men ingen kunde ens skaka arvet från MP3.

Topp 10 mest tillförlitliga bilar
Guide att ersätta en bil Generator
Bilvax omdöme: Top 10 bästa bil Vaxer
Automotive Felsökningstips
Bensintank Reparation
Dyraste bilen
Topp 10 Bästa ljudböcker
Hur man tar bort färg från bil
Smidda hjul Vs. Gjutna hjul
Bil Underhållsschema
Airbrush schabloner

Leave a Reply