Uppfinningen av hjulet

Uppfinningen av hjulet är ett av de tidigaste uppfinningar i mänsklighetens historia. Ett hjul kan beskrivas som en apparat som roterar kring sin axel och används för att bära laster från ett ställe till ett annat och utföra uppgifter i olika maskiner. Den används ofta för vägtransporter, luftfart, sjöfart och i fabriker. Många anser det som den viktigaste mekaniska uppfinning genom tiderna. Detta är helt enkelt eftersom vi inte ens kan tänka på en värld utan hjulet.

Skapande av hjulet

Arkeologiska bevis tyder på att uppfinningen av hjulet ägde rum i Mesopotamien, i Mellanöstern, under perioden mellan femte och tredje millenniet före Kristus. Det är dock fortfarande ett mysterium vem som egentligen gjorde det första hjulet. Det är intressant att notera att det första hjulet som någonsin gjorts inte användas för alla typer av transport. Snarare var det användes av krukmakare att spinna lera för att göra keramik fartyg och andra användbara varor. Kärlen användes sedan för att lagra mat och vatten. Så vi kan säga att det första som någonsin gjorts hjul användes för tillverkning ändamål och inte för transport.

Mesopotamians började använda hjulet för att överföra varor till ett mycket senare period, som var mellan 3700 och 3200 f Kr. De använde den i sina vagnar och vagnar och där fyra hjul och två axlar ingick. Egyptierna improviserade hjulet ytterligare och gjorde ekrar i dem. Dessa hjul användes i egyptiska vagnar runt 2000 f Kr. Under denna tid gjorde hjulet sin väg in Europa där grekerna sätter sina egna idéer för att förbättra egyptierna hjulet. I antikens indiska civilisationen var hjul med ekrar som används i vagnar i och runt 1500 f Kr. Under det romerska riket började romarna göra ett stort utbud av hjul för olika ändamål. De använde olika typer av hjul för vagnar, tvåhjuliga kärror som skall användas i jordbruk, tunga godsvagnar, personvagnar och så vidare.

Hur har Wheel Made?

Den tidigaste formen av hjul antingen gjorda av sten eller trä. De cirkulära formade stenar eller stammen av träd användes som rullar för att flytta tunga föremål från en plats till en annan. Då folk började placera löpare under tungt föremål och började dra den som en släde. Sedan kom de på idén att kombinera släden och rullen. Samtidigt dra föremål med detta arrangemang, observerades det att håligheter bildades på rullarna där löparna kom i kontakt med rullarna. Detta gjorde det möjligt för släden för att täcka större avstånd. Så rullarna sedan ändras till hjul genom att skära ut träet i mellan de två spåren för rullarna. På detta sätt erhölls en axel liknande struktur skapas. Särskilda trä pinnar användes på båda sidor för att hålla löparna fästa axeln. Således, eftersom hjulet vrids, kan axeln också vända med den. Detta var hur i första hand kundvagn gjordes. Senare blev det ytterligare improviserad där axeln och hjulet görs separat och axeln drevs genom ramen på vagnen.

Således kan du se att äran för hjulet skapelse inte kan ges till någon särskild kultur. Var och en av de tidiga civilisationer har gjort sin egen insats mot utvecklingen av hjulet. Dock är utvecklingen av ekerhjul en anmärkningsvärd prestation eftersom det hjälpte hjulet för att få sin nuvarande form. Betydelsen av denna uppfinning ligger i det faktum att det bidragit till att den industriella revolutionen. Dessutom finns det flera andra nya uppfinningar som inte kunde ha varit möjligt utan hjälp av hjulet.

Bromsoket Reparation
Bil rostborttagning
Symtom på en dålig bränsletrycksregulator
Nyckellöst Entry System för bilar
Billack Design Idéer
Hastighetsmätare fungerar inte korrekt
Audio Books
Taklucka installation
Bil Generator Problem
Dashboard Varningslampor
Snabbaste serietillverkade bil

Leave a Reply