Taklucka Vs. Moonroof

Av de många bekvämligheter som du brukar leta efter i en bil, få verkar så cool som den lilla öppningen i taket på din flotta ny bil. Vanligen kallas taklucka, är det tänkt att göra precis som namnet antyder, låt solen i. Going av den logiken har en moonroof måste vara öppningen i bilar av alla nattliga varelser ut på gatan på natten! Tja du inte är alltför långt borta från sanningen.

Per definition soltak är ventilation eller glidande öppningar i taket på en bil (oftast rätt ovanför den bakre passagerarsätet) innebar att låta ljus och / eller luft i bilen. De som kan öppnas, kan antingen manövreras manuellt, eller kan ha en motoriserad panel. Det finns många typer av soltak, beroende på vilken typ av bil, och naturligtvis din smak (inte nämna “degen” du bär!). Det finns lite, om någon skillnad mellan de två, moonroofs i själva verket en typ av soltak.

Soltak är oftast ogenomskinliga, så de är nästan alltid kraftigt tonade. Som ett resultat de släpper in någon luft eller ljus, så länge som de är stängda. Tvärtom kan en moonroof släppa in ljus även när det är stängt, och precis vid en knapptryckning skjuts öppen. En annan intressant sak om den här funktionen är något som kallas “panorama taklucka”. Detta är en taklucka som täcker hela spannet av den övre delen av fordonet i stället för bara en liten fyrkantig eller rektangulär yta, och det ser helt magnifik när den är helt öppen.

Historien om “Rooftops”

Redan i slutet av 70-talet, då detta begrepp var den nya stora grej, de kallades moonroofs. Detta var en öppning i taket av bilen, som ursprungligen gjordes av samma material som resten av taket. Detta var oftast utförs av bilägare själva, eftersom biltillverkarna av tiden inte erbjuder denna funktion i sina bilar. Med sin ökande popularitet, biltillverkare införlivat dessa tak i sina bilar, och i själva verket dessa var USP en del av sina storsäljande bilar av tiden. Omkring 1973 gjorde den amerikanska Taklucka Company (numera känt som amerikansk specialbilar) den första officiella moonroof. Som tidigare nämnts, var detta helt enkelt en taklucka av glas, och elektroniskt styrda. Ford använde detta i en av sina fordon, och det är nu som standard i de flesta av sina top-end sedaner. De flesta stora biltillverkare har sedan följt efter och erbjuder en taklucka som en extra funktion i sina exklusiva bilar. Idag är de flesta av dessa gjorda av glas, så att låta ljuset i, utan att det är nödvändigt att den hoppar öppna.

Medan en helt öppningsbart tak i bilar (konvertibler) är en lyx åtnjuter endast av crème de la crème av samhället, soltak är jämförelsevis mer inom räckhåll för ofrälse. Dessa dagar finns det gott om prisvärda taklucka kit som finns på marknaden, som lätt kan installeras i bilen på mindre än halva priset av en fabriksmonterad versionen. Så nu kan du få limousine-esque känsla (minus lyx och det orimliga prislapp) att resa runt på gatorna i Vegas i din egen lilla bil med taklucka. Denna lilla innovation kan inte “föra taket ner”, men säkert ger dig skryta med att ha en av de coolaste bilarna bland dina vänner.

Bil Vaxning
Bil avgassystem
Bilstereo Installation
Strålkastarglas Restaurering
Hur man målar en bil själv
Vem uppfann MP3-spelaren?
Biltillverkare Lista
Topp 10 snabbaste bilarna i världen
Hur man läser däckstorlekar
Bil Vaxning Verktyg
Vaxa en bil

Leave a Reply